Jobba med hälsa 2

20.12.2023
Hej! Skrev en fråga om mitt drömyrke att få jobba med hälsa för ett tag sedan. Fick då ett svar där personen skrev att det finns nya fristående tjänster på marknaden, "ett riktigt passande företag som jag inte nämner här" osv. Jag skulle gärna vilja veta vilket företag som menas eller åtminstone vart jag ska vända mig för att få lite mer klarhet i saken? Jag har liksom ingen aning ens vartåt jag ska börja leta mig. Om personen som svarade verkligen tänker på till och med ett specifikt företag så får han gärna höra av sig. sdf
Torbjorn Strand

TE-byråns representant Torbjörn svarar

08.01.2024

Hej,

fint att du frågade om detta. I förra svaret kunde jag inte dela med mig, eftersom det då skulle ha kommit fram information som inte hade nått upp till den allmänna och anonyma karaktär som dessa svar behöver ha i.o.m. hemliga rutan. Nu när det efterfrågas specifikt, kan jag förklara vad jag menade. 

Det företag jag tänkte på heter Laavu Performance, de kombinerar psykoterapi med business coaching. Deras kunder är arbetsgivare och personer i arbetslivet. De som ger tjänsten är psykologer och uppfyller de krav som företaget har satt. De jobbar inte på det sätt som du förklarade tidigare, inom hälsovård och behandling, utan mer förebyggande och med fokus på välmående. Du kan kolla in deras hemsida för att förstå bättre vad det handlar om. Jag tänkte att sådana här företag kan startas lokalt på olika ställen i Finland, för att hjälpa lokala företag och det går även bra att ge denna tjänst online. Det kräver en mental omställning och arbete för att du skall befinna dig i en situation där du jobbar på detta sätt i ett företag, det börjar med ett beslut för dig själv, ifall det är något som lockar dig.

Ett annat lokalt exempel är hälsa.fi och yourcoach.fi, de jobbar med välmående och riktar sig till företag. Många finländska företag riktar sig till företag, eftersom de flesta tycker det är lättast att rikta in sig till just företag. 

En annan väg är att gå en kurs till arbetshandledare och starta sin verksamhet inom det, eller att skapa en terapiverksamhet, ifall det är möjligt. Detta är lite mera traditionella vägar att gå, det är du själv som skall avgöra vad du vill göra. Vilket sätt som helst att jobba på går bra när du har bra värderingar och vill göra det på ett bra sätt, då är det inget fel med det. Till exempel tycker vissa att en verksamhet endast räknas om den är fysiskt på plats, men vill du jobba online så finns det alla möjligheter att göra det, du bestämmer.

Jag vet ju inte vad du vill och vad du inte vill, eller vad du är intresserad av. Detta är alternativ som jag vet är riktigt bra och som förstås är lite krävande. Att vilja göra en sådan förändring du vill är inte alltid så lätt, det viktigaste är att du bestämmer dig och sedan utforskar vad det är du riktigt vill göra. 

Mvh. 
Torbjörn

2 Kommentarer

  • sdf 10/01/2024 5:13pm (7 månader sen)

    Hej! Tack så mycket för ditt svar! Jag har kollat på hemsidorna och företagen verkar jätteintressanta faktiskt! Har du tips på hur man utbildar sig till coach och/eller arbetshandledare också? Såg att man kan studera till arbetshandledare som fortbildning på Arcada. Coach kanske man utbildar sig till på distans? Båda utbildningarna verkar kosta en del men verkar ju faktiskt jätteintressanta.Tusen tack igen för ditt svar och förlåt för att jag fortsätter att ställa frågor men du verkar ha koll på det här :D

  • Kix på Decibel 17/01/2024 1:48pm (6 månader sen)

    Hej!
    Vi har skickat din kommentar vidare till Torbjörn och lägger hit svaret sen :)
    Mvh, Kix

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Tjena ja undra om ni vet va en hälsovårdare har fö lön i finland?
Läs mera

Hej, jag har jobbat på mitt sommarjobb i 2 veckor nu, men jag sitter hemma och gråter nästan varje kväll. Jag avskyr det verkligen. Det känns som att jag inte ”lever” som jag gjorde för en månad sen. ...
Läs mera

Jag undrar vad som krävs för att få jobba som bokbusschaufför? Räcker det med ett vanligt C-körkort eller är det mer avancerat än så? Var kan man utbilda sig för att få den behörighet som krävs?
Jag s...
Läs mera

hej jag skulle vilja jobba med sekreterar uppgifter inom vården. Finns det någon utbilning man kan gå för att bli medicinsk sekreterare? eller kan man jobba som sjukskötare och vara sekreterare?
Läs mera