Parförhållandet

Parförhållandet

Whoop whoop! Vi ungdomsinformatörer älskar att tala (skriva) om kärlek här på Decibel, både som svar på era frågor om kärlek och här på informations-delen av portalen. Det är ett svårt ämne, men samtidigt så stort, givande och intressant. Förr har vi skrivit om hur det kan vara innan man blir ett par under rubriken Förälskelse och kärlek - hur man kan få kontakt med den person man är intresserad av och hur man flirtar. Nu är det dags att ta itu med själva kärleksförhållandet. Ja, för vad händer sedan, när man väl är ihop?

Hur man ska ha ett förhållande och hur man ska få sitt förhållande att överleva, det är saker som vi alla måste LÄRA oss.

Det är inga kunskaper vi föds med, utan vi plockar på oss råd, knep, förståelse och erfarenheter under hela livet. Vi börjar faktiskt redan som barn genom att se på våra föräldrar och själva leka bröllop och mamma-pappa-barn-lekar. Sedan snappar vi under årens lopp upp en del i filmer och böcker, ser på hur våra kompisar klarar av sina förhållanden och så småningom prövar vi på kärleken själva. Men ingen blir någonsin fullärd, ingen blir den perfekta pojkvännen/flickvännen!

Vi är alla bara människor.

Som tur är kanske man inte behöver uppleva allt själv för att få alla erfarenheter, och inte behöver man göra alla misstag själv heller. Exempelvis djupa snack om kärlek med kompisarna kan lära en mycket! Ett annat sätt att få lite kunskap om kärlek och förhållanden "gratis", utan att själv behöva få alltför många ärr på hjärtat, är att läsa om det här på Decibel! Precis som vi brukar säga på våra informationsturnéer till de deltagande kommunernas högstadier, så är det här nyttig kunskap att lägga bakom örat inför den vackra dag man kanske kommer att behöva den. Eller kanske man inte ens kommer att få de här problemen, eftersom man någon gång för länge sedan läste på Decibel till exempel om hur man ska gräla?

Du behöver alltså inte ha en pojkvän eller flickvän just nu för att läsa det här temat!

Fast såklart är inte heller vi några fullkomliga experter på kärlek. Men vi har plockat på oss en massa kunskap från en massa olika håll, allt för att hjälpa ER! Så i januari fick vi höra om ett redskap som används mycket inom parterapi inom tex församlingarnas familjerådgivning. Vi frågade de som hade skapat den här metoden om vi får använda den på Decibel – omskriven för att passa "den vanliga österbottniska ungdomens typiska kärleksliv" - och det fick vi!

Metoden kallas "Förhållandets byggklossar" ("Parisuhteen palikat", www.parisuhteenpalikat.fi, Kyrkoförvaltningen i Finland) och har skapats för att man lättare ska se vilka delar ett vanligt förhållande består av. Då är det lättare att se var problemen kanske finns och lättare att prata om och förhoppningsvis lösa problemen.

Är det något ni undrar om när det gäller kärlek och förhållanden, så bara gå till Våga fråga och skicka in din fråga, så ska vi se om vi inte kan hjälpa dig!